Focul lui Sumedru – tradiție milenară (foto)

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este una dintre cele mai vechi tradiții românești, de peste două mii de ani, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru.

Cu această ocazie, tineri și vârstnici se strâng într-un loc înalt al satului, iar acolo tradiția spune că se pune o grămadă de lemne și cetină de brad, iar în mijlocul acestora se adaugă o tulpină a unui arbore tăiat din pădure, pentru a fi incinerată, iar acest lucru reprezintă un substitut al zeului care moare și renaște.

*Tradiții de Focul lui Sumedru
– Un vechi obicei românesc spune că în ajun de Sf. Dumitru, tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine, trebuie să sară peste flăcările focului lui Sumedru;
– Femeile trebuie să împartă, la lumina focului, nuci, mere, struguri, vin și prune uscate;
– Când focul este aproape stins, conform tradiției, fiecare participant trebuie să ia câte un tăcine pe care să îl arunce în livadă pentru a obține roade bogate anul viitor;
– O superstiție a ajunului Sfântului Dumitru spune că, dacă în noaptea de Sumedru oile se culcă în grămadă, atunci iarna va fi grea. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă.
De asemenea, dacă gutuile și nucile sunt din abundență, va veni o iarnă grea.

La aceste manifestări au loc şi spectacole folclorice unde participă interpreți de muzică populară, ansambluri folclorice și grupuri vocal-instrumentale.

În Argeșul de poveste tradițiile se păstrează!

#travel #discover #wonder #topoloveni #arges #muscel #romania #ecotravel #instapic #sumedru #fire